czwartek, 8 listopada 2012

Fotografia kulinarna- domowe trufle







Od bardzo dawna miałam ochotę spróbować swoich sił w tej dziedzinie. Bardzo chętnie posłucham komentarzy na ich temat, nie potrafię być wobec nich, nie wiem, czy zdjęcia są w jakiś sposób...apetyczne. Załączam przepis, są łatwe w przygotowaniu, jedyny problem to to, że nie da się ich zjeść od razu-muszą odleżeć swoje w lodówce.
Trufle kokosowe 
-300g gorzkiej czekolady (w drugiej wersji użyłam białej, są mniej wytrawne) 
-2 żółtka 
-50 ml likieru Amaretto (wyłącznie do tych z gorzką czekoladą) 
-100ml gęstej śmietany
-120g masła 
-100g wiórków kokosowych 
Roztopić czekoladę, ustawiając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą. Żółtka lekko ubić. Zdjąć z ognia, powoli dodawać masło (musi być temperatury pokojowej), dodać likier i śmietanę. Dodać żółtka, podgrzewać aż zgęstnieje. Ostudzić, wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki. Formować kulki dwiema łyżeczkami (można rękami, ale masa dość szybko się topi), obtaczać w wiórkach lub kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz